Beskrivelse

Slik blir det nye biblioteket?

Innholdet i det nye biblioteket i Bibliotekkvartalet følger langt på vei det nye Deichmannske bibliotek som er under oppføring i Bjørvika i Oslo, en bygning på 13.600 m2 over 5 etasjer og en underetasje. Det stille biblioteket er historie, og de ulike etasjene har fra 1. etasje og opp tematiske navn som «1. Navigasjon», «2. Fortellinger», «3. Bilder og lyd», «4. Nysgjerrig på viten» og på toppen «5. Dypdykk». I underetasjen er det plenumsal og kinosal for større arrangementer.

Fra hovedplanet trapper bygget seg ned til gågatene i Telemarksgata og Henrik Ibsens gate via Biblioteksbutikken. Bak de bevaringsverdige bygningen i sydenden av kvartalet utvikles et atrium med beplantning som nybygget åpner seg opp mot syd og som gir rikelig med dagslys inn i kjernen av kvartalet.

I etasjen over hovedplanet er fortellingen i sentrum, her finnes skjønnlitteratur fra hele verden tiljengelig, og levende og nye medier har fått sin egen fløy med film, dataspill, musikk, tegneserier, populærkultur og digitale verker.

Her er bygget knyttet opp mot Kulturskolen med en gangbro over Prinsessegata på cote 24. I etasjen over, på cote 28, er plenumsfunksjonene med flerbrukssal med utgang til takterrasse og kino/foredragssal, samt en avdeling for slektshistorie og Skiens historiske boksamling tilgjengelig for publikum.

Øverste etasje er viet Ibsenstudier og en lesesal som skal skape visjoner med mye utsikt, lys og luft. Generelt for rommene er at de er fleksible og med rikelig med dagslys.

Biblioteket i Skien kan få samme betydning som eksempelvis det nye biblioteket i Birmingham, som er for de som lærer, ikke for de lærde. Det er et folkets palass! Her finnes hjelpen for de som trenger det mest; kvinnen med diabetes som trenger kostholdsråd, innvandreren som trenger norskkurs, pensjonisten som ikke skjønner hvordan man bruker internett, alenemoren som trenger hjelp til å skrive en CV og ungdommen som vil henge et sted man er velkommen.

Bibliotek handler ikke bare om bøker. Stikkord er læring og kultur. Og læring skjer på mange måter, både ved å snakke med mennesker, høre et foredrag, lytte til en debatt eller lese en artikkel på nettet. Det er en bevegelse i samfunnet bort fra eksperter. I stedet ønsker folk å skape noe selv, og det må bibliotekene ta innover seg.

Poenget er et sted hvor ideér blir utvekslet. En møteplass i byen, for alle.